Caută
  • Ernest

MaltMeUP! - Prima Bere Românească Fără-Gluten

Actualizată în: 24 sept. 2020


Așa e viața într-o berărie artizanală. Mereu vrei să faci ceva, altceva. E ca în bucătărie, dacă ești pasionat de gătit. Cauți rețete noi, poate după un timp, ești plictisit de rețetele ”la modă” și cauți să prepari ceva nou.


Așa suntem și noi, la PlanBeer. Pur și simplu, ideea de a mai scoate pe piață o altă versiune de New England IPA, sau un Barrel Aged stout nu ni s-au părut suficient de incitante (btw. am comandat două butoaie de vin, pentru maturarea berii:))


Apoi am citit de o enzimă naturală, care printre altele, reduce spre zero nivelul de gluten din bere. Am aflat că industria berii Gluten-free este într-o crestere fulminantă în ultimii ani, cu 45% in 2017 la nivel mondial și cu 25% în ultimii 3 ani la noi în țară. Am citit despre microberării ale căror proprietari au intoleranță la gluten, din acest motiv produc DOAR bere fără gluten, cu această enzimă.(Bellfield, Autumn B.C., etc)


Am zis să o facem! Împreună cu Bogdan, am ales o rețetă, cu un singur tip de malț: din orz (orzul avănd cel mai redus continut de gluten, comprativ cu fulgii de ovăz sau malțul din grâu) hamei britanic (East Kent Goldings) și enzima adăugată la fermentare.


După adăugarea enzimei, proteinele sunt sparte. Proteinele interacționează cu polifenolii, dar nemaifiind conectate în lanț, nu mai pot forma complexe. Glutenul este un complex de proteine...


Am testat produsul final la 2 laboratoare, inclusiv cu metoda de testare ELIZA R5, rezultatul fiind de sub 3ppm nivel gluten. Limita admisă pentru un produs Gluten-Free este de max. 20ppm.

Apoi a urmat o periodă riguroasă și intensă de certificare. Acel spic tăiat din dreapta etichetei, cu codul aferent...nu a fost ușor. Totul se datorează în mare parte colegului Romulus, cel care, cu răbdare și aplicare, a trecut berea și procesul de fabricare prin lungul proces al certificării.RO-006 .....inseamnă că suntem al 6-lea producător autohton de produs fără-gluten, și conform catalogului organismului de certificare, ARIG (asociatia pentru intoleranță la gluten) suntem PRIMA BERE ROMÂNEASCĂ certificată FĂRĂ GLUTENAm ales însă să spunem că avem PRIMA BERE ARTIZANALĂ ROMÂNEASCĂ GLUTEN-FREE. Că asta facem, bere artizanală.


Pentru cei care încă nu sunt familiarzați cu conceptul: bere artizanală înseamnă, ingrediente naturale, all-grain, rețete complexe realizate de oameni, nu de sisteme automatizate. Lucrurile astea costă, știm.


Un alt motiv pentru care Vă Mulțumim, că gustați din berile noastre, PLAN Beer.


Astăzi, 21 septembrie 2020, PlanBeer a lansat Prima Bere Românească Fără-Gluten:

MaltMeUP! - English IPA


ATENȚIE!

BEREA ESTE UN PRODUS ALCOOLIC. CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL, POATE DĂUNA SĂNĂTĂȚII. Indiferent de nivelul de gluten. CONSUMAȚI RESPONSABIL!
726 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate