Caută
  • Ernest

MaltMeUP! - Prima bere artizanală românească GlutenFree, made by Plan Beer

Plan Beer, una dintre cele mai inovatoare berării craft din țară, transformă fabrica într-un teren de joacă și experimentează cu grâne, arome și culori. Cel mai nou produs creat de Plan Beer este MaltMeUp!, un English IPA Gluten Free - prima bere artizanală românească fără gluten.

Segmentul produselor fără gluten a avut o creștere la nivel internațional de 45% în 2017, iar la noi în țară, de 25% în ultimii 3 ani, conform datelor ARIG (Asociația Română de Intoleranță la Gluten). Majoritatea produselor provin din import, iar de doi ani, orice producător local de produse fără gluten poate aplica pentru certificare, și implicit, pentru dreptul de folosință a simbolului Crossed-Grain.

Mai mult, România se află în Top 10 consumatori de bere din Uniunea Europeană, cu 80 de litri de bere anual pe cap de locuitor, fiind o piață dinamică, unde se poate observa o rafinare și o diversificare a gusturilor consumatorilor.


Metoda Gluten Free

Prima bere gluten free din România a fost creată cu ajutorul unei metode des folosită în țările din vestul Europei, în America sau în Australia.

Glutenul este o familie de proteine care se găsește în cereale precum grâul, secara, spelta și orzul. Berea din ingrediente ce nu conțin gluten, cum ar fi sorgul, orez, mei sau mălaiul, este o bere diferită ca gust, de o calitate mai slabă.

MaltMeUP! are la bază ingredientele tradiționale: malț din orz, hamei, drojdie. Pentru a minimiza nivelul de gluten, a fost folosită o enzimă naturală. Enzima este adăugată după fierberea mustului de bere, iar în timpul fermentării, aceasta sparge lanțul proteic. Proteinele interacționează cu polifenolii, dar nemaifiind conectate în lanț, nu mai pot forma complexe. Glutenul este un complex de proteine. Enzima nu altereză sub nicio formă gustul berii.

În urma testărilor îndelungate, parte din procesul de certificare, a rezultat că metoda de fabricare dezvoltată de Plan Beer obține un nivel de gluten insesizabil, de sub 3ppm (părți per milion). Ca un produs să poată fi declarat Gluten Free, limita internațional acceptată de gluten este de 20ppm.

Pe eticheta MaltMeUP! se regăsește simbolul spicului tăiat (Crossed Grain). Acest simbol asigură cumpărătorul că produsul a trecut printr-un amplu proces de auditare-certificare și este continuu monitorizat pentru a asigura calitatea constantă a acestuia.

Plan Beer se angajează să realizeze testarea în sistem ELIZA R5, cea mai avansată metodă de testare a nivelului de gluten, pentru toate șarjele de bere fără gluten. Facem acest lucru pentru a ne asigura ca MaltMeUP! are un nivel de gluten de sub 3ppm. Testele vor fi mereu făcute publice pe site-ul planbeer.ro

45 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate