Caută
  • Ernest

Am lansat un porter baltic...din greșeală

Să vă mărturisesc ceva: multe idei, sau produse, s-au născut din greșeală. Cele mai multe au eșuat din greșeală e adevărat, însă mai sunt și excepții, când o dai în partea opusă. E și cazul porterului nostru baltic.

Sincer, am vrut un imperial stout. Era pentru prima dată cănd încercam rețeta asta. Și prima dată când făceam ”cold steeping” (înmuierea malțului ars în apă rece). Procedeul are menirea de a mai tăia din eventualele gusturi ”arse” ce rezultă din înmuierea la temperaturi ridicate a malțului prăjit.

Volumele, țevăraia, cantitatea exactă de apă absorbită de grâne, ne-au dat socotelile peste cap, așa că la final, acest proces a rămas fără cantitatea necesară de must negru, pe scurt, produsul final nu a ieșit negru. Culoarea este închisă, însă dacă privești spre lumine, se pot întrezări nuanțe de maroniu.

Apoi întâmplarea face să băgăm, așa de control și o cantitate mică de prune uscate la fierbere, ce au adis nițel de gust fructat. Toate astea(culoarea și fructatul) au fă cut din stout-ul nostru un porter baltic.

În sec.XIX, popoarele baltice, îndrăgind berile tip stout englezești, au început să-și prepare proprile versiuni, locale, cu ingrediente locale. Mulți fermentau cu drojdie lager, dar nu a devenit o regulă. Deh, ce avea omul pe acasă. Așa au ajuns șu prunele sau stafidele în unele versiuni.

Acuma gata, rămânem la baltic porter și promitem că îl vom desăvârși în această direcție. Șarja a doua va fi mai poțin amară și mai fructată.

eEsti Pidu înseamnă Petrecere Estoniană și e în limba estoniană. De ce? Pentru că sună funky. Poți fi orice cât timp mergi pe un Eesti Pidu.

37 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate